Showing posts with label Quiz. Show all posts
Showing posts with label Quiz. Show all posts

Competition Success Review, December 2011 Quiz

Tuesday, November 22, 2011
1. Here is a picture of the newly elected Prime Minister of Nepal. Can you identify?
(A) Baburam Bhattarai(B) Madhav Nepal
(C) B.K. Gacchedar
(D) Chhatra M. Gurung

2. This is a picture of the new Chief Minister of Karnataka. Can you identify?
(A) N. Kiran Reddy
(B) H.O. Kumaraswami
(C) D.V. Sadananda Gowda(D) Santosh Hegde

3. Here is the winner of the Rajiv Gandhi Khel RatnaAward for 2010-11. Can you identify?
(A) Gagan Narang(B) Samaresh Jung
(C) Ronjan Sodhi
(D) Sanjiv Rajput

4. She is the first woman to scale all 8,000m peaks without artificial oxygen. Can you identify?
(A) Oh Eun-sun
(B) Gerlinde Kaltenbrunner(C) Bachendri Pal
(D) Camilla Reyner


5. Which was the birthplace of Guru Nanak?
(A) Gurdaspur
(B) Amritsar
(C) Lahore
(D) Talwandi
6. Who was the author of “Unto This Last?”
(A) Boris Yeltsin
(B) John Ruskin(C) Alexander Pushkin
(D) Ruskin Bond

7. Mudumalai Wildlife Sanctuary is in–
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh

8. Gandhiji considered Khadi as a symbol of–
(A) lndustrialisation
(B) Economic independence
(C) Economic growth
(D) Moral purity

9. The tropical grassland is called–
(A) Pampas
(B) Llanos
(C) Savannah (D) Veld

10. Buddha means–
(A) Enlightened one
(8) Religious preacher
(C) Genius
(D) Powerful

11. Which mineral is the ore of aluminium?
(A) Bauxite
(B) Haematite
(C) Magnetite
(D) Siderite

12. The administrative capital of Malaysia is–
(A) Seremban
(B) Putrajaya
(C) Taiping
(D) Ipoh

General Awareness GK reasoning For AFCAT Armed Forces entrance test Airforce Solved Question Paper

Sunday, July 10, 2011

General Awareness GK reasoning For AFCAT - Armed Forces entrance test Airforce Gk for job exams

1. Haier, which is a major home appliances company, is a company from

A. North Korea
B. South Korea
C. China
D. Japan

Ans.C

2. Which football player was named 2004 FIFA World Footballer of the year?

A. Zinedine Zidane
B. Thierry Henry
C. Ronaldinho
D. A. Shevchenko

Ans.C

3. Which part of Maharashtra is demanding for a separate statehood?
A. Rayalseemai
B. Vidharbha
C. Konkan
D. Satpura

Ans.B

GK For AFCAT Air Force Common Admission Test Solved Question Paper


Solved GK for AFCAT Air Force jobs

1. Out of the following which centre is making use of enriched Uranium?

(a) Tarapur Nuclear Energy Centre

(b) Kalpakkam Nuclear Energy Centre

(c) Narora Nuclear Energy Centre

(d) Ravat Bhata Nuclear Energy Centre

Ans. (a)

2. Shobha Gurtu is a—

(a) Padmashree

(b) Padmavibbushan

(c) Padmabhushan

(d) Phalke Award Winner

Ans. (a)

AFCAT Air Force Common Admission Test 2011 GK, current affairs model paper: part 1


Based on previous year exam pattern here are some questions for AFCAT 2011 exam.

1. The Vice-President of India is also the.
1 Speaker of Lok Sabha 2. Chairman of Rayya sabha (3) Head of the State (4) Head of the Government

2. Cabinet Mission came to India in...
(1) 1946  (2) 1945  (3) 1942  (4}I940

3. Buddhism made an important impact by allowing two sections of society into its fold. They were...
(l) Merchants and Priests (2) Moneylenders and Slaves (3) Warriors and Traders (4) Women and Sudras

4. In which year Muslim League was founded...
(1) 1900  (2) 1905  (3) 1906  (4) 1902

5. Who introduced the Persian Festival of  Nauroz
(1) Alauddin Khalji (2) lltutmish (3) Finn TUghlaq (4) Balban

6. The language used to write source materials in ancient time was
(1) Sanskrit (2) Pali  (3) Braluni  (4) Kharosthi

7. India's trade with the Roman Empire came to an end with the invasion of Rome
(1) Arabs  (2) Hungarians  (3) Hunas  (4) Turks

8. Author of 'Ain-i-Akbari'
(1) Abul Fazl (2) AI Biruni (3) Ferlshta (4) Amir Khusm

9. The famous revolutionary song 'Sarfaroshi ki. tamanna ab hamare dil mein hai .. : was composed by
(1) Bhagat Singh (2) Khudiram Bose (3) Chandrasekhar Azad (4) Ramprasad Bismil

10. The first Viceroy of India was
(1) Lord Canning  (2) Lord Hardinge (3) Lord Dalhousie (4) Lord Elgin

11. Gir' forests are famous for
1. Lions 2. tigers 3. Wild boars 4. elephants

12. The surface temperature of the sun is estimated as
(1) 6000 °C (2) 12000 °C (3) 18000 °C (4)24000 °C

13. Which one of the following planets has no moon?
(1) Mars  (2) Neptune 3. Mercury  (4) Pluto

Answers: 1.2, 2.1, 3. 4, 4. 3, 5.4, 6. 1, 7. 3, 8. 1, 9. 4, 10. 1, 11. 1, 12.1, 13. 3

Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 24 days for 70 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many cows are needed to eat the grass in 96 days?

Saturday, July 09, 2011

Question:
Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 24 days for 70
cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass.
How many cows are needed to eat the grass in 96 days?
Answer
20 cows
g - grass at the beginning
r - rate at which grass grows, per day
y - rate at which one cow eats grass, per day
n - no of cows to eat the grass in 96 days
From given data,
g + 24*r = 70 * 24 * y ---------- A
g + 60*r = 30 * 60 * y ---------- B
g + 96*r = n * 96 * y ---------- C
Solving for (B-A),
(60 * r) - (24 * r) = (30 * 60 * y) - (70 * 24 * y)
36 * r = 120 * y ---------- D
Solving for (C-B),
(96 * r) - (60 * r) = (n * 96 * y) - (30 * 60 * y)
36 * r = (n * 96 - 30 * 60) * y
120 * y = (n * 96 - 30 * 60) * y [From D]
120 = (n * 96 - 1800)
n = 20
Hence, 20 cows are needed to eat the grass in 96 days.

Indian National Movement Quiz Questions.

Sunday, May 01, 2011

1. Quit India Movement was launched in—
(A) 1941
(B) 1947
(C) 1942
(D) 1905
Ans : (C)

2. Non-cooperation Movement was withdrawn mainly because of—
(A) Friction between the Moderates and Extremists
(B) Withdrawal of support by Muslim League
(C) Chauri-chaura incident
(D) Oppressive attitude of British Government
Ans : (C)

3. Who among the following started the Aligarh Movement ?
(A) Liaquat Ali Khan
(B) Sir Sayyad Ahmed Khan
(C) Fazl-i-Hussain
(D) Mohammed Ali Jinnah
Ans : (B)

Todays Puzzle :: The soldier could make only one statement. He made that statement and went free. What did he say?

Friday, February 04, 2011

Question:

When Alexander the Great attacked the forces of Porus, an Indian soldier was
captured by the Greeks. He had displayed such bravery in battle, however, that
the enemy offered to let him choose how he wanted to be killed. They told him, "If
you tell a lie, you will put to the sword, and if you tell the truth you will be
hanged."
The soldier could make only one statement. He made that statement and went
free. What did he say?

Answer

The soldier said, "You will put me to the sword."
The soldier has to say a Paradox to save himself. If his statement is true, he will
be hanged, which is not the sword and hence false. If his statement is false, he
will be put to the sword, which will make it true. A Paradox !!!

Latest Current Affair: Business & Economy 25 Questions January 2010 General Knowledge GK. With Answers at the End..

Thursday, January 20, 2011
Latest Current Affair: Business & Economy 25 Questions January 2010 General Knowledge GK. With Answers at the End..


1. Haiti faced unprecedented earthquake recently which seems to be the second worst earthquake in history. What is the official language of the island nation?
a. English
b. French
c. Spanish
d. Louisiana Creole
2. How much have the game administers agreed to pay to the Indian male hockey team to bring the players back to practice for the upcoming World Cup?
a. 50 lakhs to be disbursed among players
b. 2 crore to be disbursed among the players
c. 2 lakhs per player
d. None of the above
3. Sri Lanka defeated India in the Idea Cup final at Mirpur. Who was the skipper of the winning side?
a. Chanaka Welegedara
b. Nuwan Kulasekara
c. Kumar Sangakkara
d. Tillakaratne Dilshan
4. The internet search-engine giant Google has indicated that it will shut down its operations in … following a string of reported cyber attacks on its services.
a. Thailand
b. China
c. Bangladesh
d. India
5. Who is the sponsor of Hockey India?
a. Pepsi
b. Coca Cola
c. Sahara
d. Nike
6. Which judicial post in India came under purview of the Right to Information (RTI)
Act with a judgment by the Delhi High Court?

a. Chief Justice of India
b. Supreme Court judges
c. Chief Justices of States
d. Bar Association members
7. Who did Karnataka Chief Minister BS Yeddyurappa accused for instigating farmers to take to the streets with regard to acquisition of land for the Bangalore-Mysore Infrastructure Corridor project?
a. Rahul Gandhi
b. Medha Patekar
c. HD Deve Gowda
d. SM Krishna
8. For which crime were 21 Indians detained in China’s Shenzhen region recently?
a. Poaching
b. Diamond smuggling
c. Ethnic violence
d. Stealing cars
9. In accordance with a Supreme Court judgment, which authority will probe the fake encounter killing of Sohrabuddin Sheikh by the Gujarat police in 2005?
a. Special Investigation Team
b. A retired judge of Gujarat High Court
c. A sitting judge of Supreme Court
d. Central Bureau of Investigation
10. Which country is putting efforts to be the world’s first nation to build a nuclear-powered spacecraft for interplanetary flights?
a. Russia
b. The USA
c. China
d. France
11. Name this former Indian prime minister who is currently embroiled in a controversy because of his public abuses to Karnataka Chief Minister BS Yeddyurappa. 
a. Atal Bihari Vajpayee
b. HD Deve Gowda
c. Inder Kumar Gujral
d. Chandra Shekhar
12. The premier of which neighbouring country made a visit to India recently?
a. Nepal
b. Bhutan
c. Pakistan
d. Bangladesh
13. Which of these ministers, whose middle name can be called “tweet”, has denied the fact that he criticised Jawaharlal Nehru’s foreign policy at a seminar?
a. Naveen Jindal
b. Rahul Gandhi
c. Shashi Tharoor
d. None of the above
14. Name this player of the Indian cricket team who is the top tax payer at Rs 1.5 crore for the last quarter of 2009.
a. Sachin Tendulkar
b. Virendra Sehwag
c. MS Dhoni
d. Rahul Dravid
15. Which Indian city became the first destination outside US and Europe to host the ‘Marathon Flame’ as part of 7th Standard Chartered … Marathon?
a. Delhi
b. Mumbai
c. Kolkata
d. Chennai
16. The solar eclipse on January 15, which provided people to watch sun in the form of a ring, has been given the name … by scientists.
a. Mauni’s ring
b. Mauni’s beads
c. Bailey’s ring
d. Bailey’s beads
17. Filmmaker Adoor Gopalakrishnan has been conferred a DLitt by ….
a. Mumbai University
b. Kerala University
c. University of Delhi
d. Jawaharlal Nehru University
18. Despite the failure of Copenhagen, green activists are already mobilising support for the Earth Day on April 22. In which year was the Earth Day observed for the first time?
a. 1970
b. 1975
c. 1980
d. 1985
19. India is ready to review a 1950 treaty with a neighbouring country, which is ….
a. Pakistan
b. Nepal
c. Myanmar
d. Sri Lanka
20. The Haiti earthquake has killed at least five lakh people, making it the second-worst in history. Which earthquake, taking 8.6 lakh lives, is recorded as the deadliest one? 
a. Ardabil, Iran, 893
b. Aleppo,Syria, 1138
c. Shanxi, China, 1556
d. Off Sumatra, 2004
21. This exam might become a year-round exam, enabling candidates to attempt it at their will.
a. CAT
b. AIEEE
c. IIT-JEE
d. CBSE PMT
22. The Centre is ready to bear 90 per cent of cost of rejuvenation of water bodies in this region, which is crying for separate statehood.
a. Harit Pradesh, Western UP
b. Gorkhaland
c. Bundelkhand
d. Telangana
23. A film on LK Advani has completely blacked out his RSS connections. Who has made the film?
a. Filmmaker Prakash Jha
b. Actor-politician Shatrughn Sinha
c. Actor-politician Hema Malini
d. Daughter Pratibha Advani
24. This actor is set to replace Tobey Maguire as Spiderman, according to media reports. Name him.
a. Daniel Radcliffe
b. Robert Pattinson
c. Matt Damon
d. None of the above
25. National Security Advisor MK Narayanan has been named as the new Governor of…
a. Andhra Pradesh
b. West Bengal
c. Orissa
d. Bihar


Answers:

1. b. French
2. d. None of the above (Correct answer: 1 crore to be disbursed among the players)
3. c. Kumar Sangakkara
4. b. China
5. c. Sahara
6. a. Chief Justice of India
7. c. HD Deve Gowda
8. b. Diamond smuggling
9. d. Central Bureau of Investigation
10. a. Russia
11. b. HD Deve Gowda
12. d. Bangladesh
13. c. Shashi Tharoor
14. a. Sachin Tendulkar
15. b. Mumbai
16. d. Bailey’s beads
17. b. Kerala University
18. a. 1970
19. b. Nepal
20. c. Shanxi, China, 1556
21. a. CAT
22. c. Bundelkhand
23. d. Daughter Pratibha Advani
24. c. Robert Pattinson
25. b. West Bengal
 
 
 

Recent Posts

New User Register Here

 
Copyright © 2010-2011 Find Out What You Want
Bloggerized by Mangesh Shinde