Showing posts with label Government job. Show all posts
Showing posts with label Government job. Show all posts

MP High Court Recruitment 2012 Apply Online for 347 Various Posts

Monday, August 13, 2012
MP High Court Online Recruitment for 347 Various Vacancies


Madhya Pradesh High Court has issued a latest recruitment notification For various types recruitment posts 2012. Eligible candidates can apply online before 11 Sept 2012 (11-09-2012). More details are given below about MP High Court recruitment 2012 so read it carefully .

Total Number of Posts : 347

Post Name : MP High court Recruitment 2012-Apply Online
Stenographer Grade 2 : 127 vacancies
Stenographer Grade 3 (Dist Law Court) : 160 vacancies
Stenographer Grade 3 (English & Hindi) : 58 vacancies
Care Taker : 1 vacancy
EPABX Operator : 1 vacancy

Age Limit :
Age must be below 35 years for male candidates and below 45 years for female candidates as on 01-01-2013 and age relaxations will be extended as per government rules.

Education Qualifications:
Candidates must have Graduation Degree/10+2 pass certificates with good typing speed English/Hindi. Please refer the notification to get complete details on post wise eligibility criteria.

Application Fee:
200 rupees for General & OBC Candidates and 100 rupees for SC/ST Candidates need to pay at mponline portal on or before 07-10-2012.Candidates need to pay 50 rupees additional charges to apply online at mponline.gov.in

Selection Process:
Selection process is based on the performance in Written exam and Computer typing test

Important Dates :
Last Date for Online Application: 11-09-2012
Date of Preliminary Examination: 07-10-2012
Exam date for Care Taker and EPABX Operator vacancies: 04-11-2012
Exam date for Stenographer vacancies: 08-12-2012 & 09-12-2012

Download MP High Court Recruitment 2012 for Stenographers, Care Taker and EPABX Operator vacancies
For Online Application: Click Here

Tamilnadu Postal Circle recruitment for 621 Postal Assistant and Sorting Assistant 2012

Tamilnadu Postal Circle invites applications for recruitment of Postal Assistant and Sorting Assistant. Tamilnadu Postal Circle is going to fill up 621 posts through this job notification.

Total Vacancies : 621 posts
Post Name : Tamilnadu Post officer Recruitment 2012-Application form
1. Postal Assistant : 415 vacancies
2. Sorting Assistant : 88 vacancies
3. Postal Assistant (Returned Letter Office) : 1 vacancy
4. Postal Assistant (Mail Motor Service) : 3 vacancies
5. Postal Assistant (Foreign Post Organization) : 5 vacancies
6. Postal Assistant: (SBCO) : 109 vacancies

Age Limit:
Candidate age must be between 18 to 27 years as on 01-10-2012. (Age relaxations will be extended as per rules).

Education Qualifications :
1.Candidates must have Intermediate/10+2/12th class pass with first class marks or with 60 percent
2.Should be studied Hindi as a subject in Metriculation
2.Must have English subject in Matriculation and 12th class.

Application Fee:
1.General and OBC Candidates need to pay 200 Rupees for Examination fee and 50 rupees for Application fee
2.SC/ST Candidates no need to pay Examination fee.They have to pay only Application fee of 50 rupees for Application form and it is available at all All Head Post offices and identified Post offices in the Circles from 11-08-2012 to 25-09-2012.

Selection procedure:
Selection Process is based on the performance in Written exam(Aptitude test) and computer typing test.
Tamilnadu Post office Syllabus has General knowledge, Reasoning ability, English and Maths for 100 marks. Each section having 25 marks for 25 questions.

How to Apply:
Eligible Candidates may apply through prescribed application format available at all Head Post offices and identified Post offices in the Circles. Dully filled application form along with Copies of relevant certificates and original receipt of ACG-67/UCR issued by the identified Post Office of this Circle towards payment of Examination fee have to be sent to “Direct Recruitment Cell, New Delhi HO, New Delhi-1100010″ on or before 01-10-2012 through Speed Post/Registered Post of India Post only.

Important Dates:
Last Date for Sale of Application Closes: 25-09-2012
Last Date for Receipt of Application: 01-10-2012
Last Date for Receipt of Application (far flung areas): 11-10-2012

For more details like vacancy distribution, pay scale, reservations, other requirements and other instructions, click on the link given below…
Direct Recruitment Cell,
New Delhi HO,
New Delhi-1100010

Download the Tamilnadu Post office Recruitment 2012-2013

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011 Held on 28-8-2011

Tuesday, July 24, 2012
S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

3. The girls watched intently (A) / as the model applied her make-up (B) / with a practiced hand. (C) No Error. (D)
Ans : (C)

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011 Held on 28-8-2011

Saturday, March 17, 2012
S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011 Held on 28-8-2011

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

Malwa Gramin Bank Office Assistant Exam, 2011 : General English Solved Paper

Tuesday, March 13, 2012
Malwa Gramin Bank Office Assistant Exam., 2011
(Held on 18-12-2011)
General English : Solved Paper

Directions– (Q. 1-10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

In the modem times, few Indians stay put for a lifetime. They move from town to city and from city to suburb. They complete high school from a different state and ...(1)...college in a different one. They hop from a job in a particular region to a better job elsewhere. With each move, they make new friends, who become part of their ...(2)... lives at that time. For many of them, the summer is a special ...(3)... for new friendships. Today millions of Indians holiday abroad, and they go not only with an intent to see new ...(4)... but ...(5)... with the ...(6)... of meeting new people. No one really expects a casual ...(7)... to produce a close friend. But ...( 8) ...the beginning of a ...(9)... association is ...(10)…..

Shine - Jobs matching your Profile

Monday, March 12, 2012




Untitled Document






Reference Book for Civil Services Examination Preparation

Tuesday, November 22, 2011

To be a part of the Indian Civil Services is a dream nurtured by most of the young brains in India. It is one of the most challenging exams in India. Entry to this career is through the Indian Civil Services Examination conducted by Union Public Service Commission. This is a two tier exam: One is Preliminary and other is Mains and Interview conducted in three stages respectively. From the students' per-spectives we give below a list of preferable and useful reference books and reading resources for the General Studies:

Indian History & Culture
● Indian History: NCERT ( + 2 levels)
● Modern India: Bipan Chandra (India's Struggle for Freedom)

Geography
● Physical Geography of India: NCERT (Class Vl- XII)
● A Good School Atlas: The TTK World Atlas
● India: A Comprehensive Geography 2nd Edition 2006 Reprint 2008 by DR Khullar
● Magazines: Kurukshetra, Yojana


Indian Economy
● Evolution of Indian Economy: I C Dhingra; NCERT ( +1level)
● Indian Economy: Mishra & Puri (28th Revised Edition)
● Indian Economy: Uma Kapila (Indian Economy: Performance & Policies/Academic Foundation 2010-11/Tenth Edition
● Indian Economic Survey
● Magazines & News paper: The Economic Times, Yojana

Social and National Issues
● Social Problem in India by Ram Ahuja
● Magazines: Yojana, Kurukshetra,

Indian Polity● Indian Political System: NCERT (+1 level)
● Introduction to the Constitution of India: D D Basu (20thEdition Reprint 2010)
● The Constitution of India: PM Bakshi (10 Edition)
● Our Constitution: Subhash C Kashyap
● Indian Polity. Lakshmikant (3rd Edition)
● Magazine: Frontline

Science & Technology
● NCERT: (10 levels): Science including Biology (+2 levels)
● Science and Techno1ogy in India: Spectrum

Statistics
● Elementary Statistics: NCERT (+1 level)
● Spectrum Book (Statistical Analysis: Graphs and Diagrams)

Current News
● The Hindu, Indian Express
● Frontline, Outlook

Mental Ability & Verbal Reasoning● Verbal Reasoning-by RS Aggarwal
● Quantitative Aptitude- by RS Aggarwal
● Non Verbal Reasoning- by RS Aggarwal

Other Books● India Year Book
● The Pearson General Studies Manual
● Manorama Year Book

SSC CPO Sub-Inspector Exam, 2011 : GK Solved Paper

SSC C.P.O. Sub-Inspector Exam., 2011(Held on 28-8-2011)General Knowledge and General Awareness : Solved Paper


1. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in–
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1966
(D) 1965
Ans : (C)

2. 'Brown Revolution' is–
(A) Growth of fodder industry
(B) Growth of sea products
(C) Growth of milk and milk products
(D) Growth of food processing and soft drinks industries in India
Ans : To encourage tribal people to grow socially responsible and environment friendly coffee to cater to the demand from developed countries.

3. The total value of goods and services produced in a country during a given period is–
(A) Disposable income
(B) National income
(C) Per capita income
(D) Net national income
Ans : (B)


4. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to–
(A) Small holdings
(B) Lack of tractors
(C) Poverty of the peasants
(D) Indifference of the people
Ans : (A)

5. Which one of the following is not a function of the central bank in an economy?
(A) Dealing with foreign exchange
(B) Controlling monetary policy
(C) Controlling government spending
(D) Acting as a banker's bank
Ans : (C)

6. The three-tier Panchayat Raj System in India was proposed by the–
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) Royal Commission
(D) None of the above
Ans : (A)

7. Under which Article of the Constitution is the President's Rule introduced in a State due to the failure of the constitutional machinery ?
(A) 352
(B) 356
(C) 360
(D) 350
Ans : (B)

8. Through which principle / device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities ?
(A) Abolition of machinery
(B) Establishment of village industries
(C) Adoption of non-violence
(D) Trusteeship theory
Ans : (D)

9. Who said that "Oh! Disrespectable democracy! I love you!" ?
(A) G. B. Shaw
(B) Carpenter
(C) Lord Bryce
(D) Appa Dorai
Ans : (A)

10. The member-states of the U.N.O. have delegated the primary responsibility for maintaining world peace and security to the–
(A) General Assembly
(B) Economic and Social Council (EcoSoC)
(C) Security Council
(D) International Court of Justice
Ans : (C)

11. Which one of the following was the last Buddhist text produced in India ?
(A) Divya Vandana
(B) Dohakosa
(C) Vajrachedika
(D) Vamsathapakasini
Ans : (C)

12. Arthasastra was written by–
(A) Dhanananda
(B) Kautilya
(C) Bimbisara
(D) Pushyamitra
Ans : (B)

13. Who translated Ramayana into Persian ?
(A) Abul Fazl
(B) Badauni
(C) Abdul Latif
(D) Isar Das
Ans : (A)

14. Which one of the following was the first English ship that came to India ?
(A) Elizabeth
(B) Bengal
(C) Red Dragon
(D) Mayflower
Ans : (A)

15. The All India Muslim League was founded by–
(A) Maulana Ahmed Ali
(B) Mohammad Ali Jinnah
(C) Agha Khan
(D) Hakim Ajmal Khan
Ans : (C)

16. Golden Revolution refers to–
(A) Sericulture
(B) Horticulture
(C) Apiculture
(D) Viticulture
Ans : (B)

17. Which one of the following is a major port on the East Coast of India ?
(A) Kandla
(B) Vishakhapattnam
(C) Karikal
(D) Pondicherry (Puducherry)
Ans : (B)

18. The approximate circumference of the Earth is–
(A) 13,000 km
(B) 20,000 km
(C) 25,000 km
(D) 30,000 km
Ans : (A)

19. When did India join the International Tsunami Warning System ?
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007
Ans : (A)

20. 'Cod' is a variety of–
(A) Goat
(B) Fish
(C) Crop
(D) Coral
Ans : (B)

21. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through–
(A) Large number of seeds of a single plant
(B) Stem cuttings
(C) Tissue culture technique
(D) Hydroponics method
Ans : (C)

22. The smallest flowering plant is–
(A) Wolffia
(B) Lemma
(C) Azolla
(D) Ficus
Ans : (A)

23. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of the–
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Blood platelets
(D) Blood plasma
Ans : (B)

24. The total number of bones in our body is–
(A) 226
(B) 206
(C) 256
(D) 236
Ans : (B)

25. The poison of honey bee is–
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Saltish
(D) Protein
Ans : (A)

26. Birds which swim in water have–
(A) Webbed feet
(B) Broad wings
(C) Long beaks
(D) Toes with claws
Ans : (A)

27. A balloon filled with helium rises in air because–
(A) Air exerts an upward force on the balloon
(B) The balloon is weightless
(C) Helium is less dense than air
(D) Helium pushes down on the air below the balloon
Ans : (C)

28. One can distinguish a telescope from a microscope by observing–
(A) Length
(B) Colour
(C) Size of the lens
(D) Length and size of the lens
Ans : (C)

29. The sound produced by a bat is–
(A) Audible
(B) Subsonic
(C) Infrasonic
(D) Ultrasonic
Ans : (D)

30. When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece–
(A) Becomes double
(B) Becomes half
(C) Becomes zero
(D) Remains the same
Ans : (D)

31. Cooking oil is converted into vegetable ghee by the process of–
(A) Crystallisation
(B) Condensation
(C) Hydrogenation
(D) Oxidation
Ans : (C)

32. Rusting of iron requires–
(A) Oxygen and carbon dioxide
(8) Oxygen and water
(C) Carbon dioxide only
(0) Oxygen only
Ans : (B)

33. Glass is a–
(A) Pure solid
(B) Supercooled liquid
(C) Gel
(D) Polymer
Ans : (B)

34. Uranium eventually decays into a stable isotope of–
(A) Radium
(B) Thorium
(C) Lead
(D) Polonium
Ans : (C)

35. Which of the toxic heavy metals is found in modem tannery industries ?
(A) Nickel
(B) Zinc
(C) Chromium
(D) Lead
Ans : (C)

36. Which of the following contains high content of lead ?
(A) Coal
(B) Cooking gas
(C) High octane fuel
(D) Low octane fuel
Ans : (C)

37. Electrostatic precipitator is used to control–
(A) Air pollution
(B) Water pollution
(C) Solid waste
(D) Noise pollution
Ans : (A)

38. National Environmental Engineering Research Institute is located at–
(A) Pune
(B) Delhi
(C) Nagpur
(D) Chennai
Ans : (C)

39. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called–
(A) Televirtuality
(B) Virtual reality
(C) Alternate reality
(D) 3-D reality
Ans : (A)

40. A parallel port is most often used by a–
(A) Printer
(B) Monitor
(C) Mouse
(D) External storage device
Ans : (A)

41. Kuchipudi is a dance-drama associated with the State of–
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Manipur
Ans : (B)

42. X-rayswere discovered by–
(A) Faraday
(B) Roentgen
(C) H. Davy
(D) Lavoisier
Ans : (B)

43. Who among the following is not a recipient of Dadasaheb Phalke Award ?
(A) V. Shantaram
(B) Raj Kapoor
(C) Mukesh Bhatt
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)

44. The book 'Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle with India' was in news some time back and was banned in some Indian States including Gujarat. The author of the book is–
(A) Joseph Lelyveld
(B) Michael Ondaatje
(C) Jack Welch
(D) Duncan Green
Ans : (A)

45. The secret operation carried out successfully by the US Navy Seals, in which Osama Bin Laden, the world's most wanted terrorist was killed, was code-named as–
(A) Jasmine
(B) Rose
(C) Geronimo
(D) Cobra
Ans : (C)

46. As per the latest 'Sample Registration Survey Report' released some time back by the Census Office at New Delhi, there has been a significant improvement in the 'Newborn Mortality Rate' per 1000 live births in India during the period 1990-2009. What has been the percentage drop during this period ?
(A) 33%
(B) 29%
(C) 35%
(D) 42%
Ans : (A)

47. Premlata Agarwal has become the oldest Indian woman to scale Mount Everest at the age of 45. She belongs to the State of–
(A) Jharkhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Bihar
Ans : (A)

48. The government set up a committee headed by the Chairman, Central Board of Direct Taxes some time back to go into–
(A) Codification of tax laws
(B) The entire structure of tax laws including the question of imposition of bank tax
(C) The concerns of the foreign investors in India with regard to taxation matters
(D) Aspects of generation of black money, its transfer abroad and bringing back such money into India's legitimate financial system
Ans : (D)

49. Who got the 'Purple Cap' for taking maximum number of wickets in IPL-4 series ?
(A) Harbhajan Singh
(B) Lasith Malinga
(C) Daniel Vettori
(D) Albie Morkel
Ans : (B)

50. At which place did the Union Finance Minister, Pranab Mukherjee lay the foundation stone for anew banknote paper mill some time back ?
(A) Surat
(B) Aurangabad
(C) Mysore
(D) Guntur
Ans : (C)

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court Clerical Cadre Service Exam, 2011 : Solved Paper

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court
Clerical Cadre Service Exam., 2011

(Held on 28-8-2011)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Govind National Park
(b) Sonanadi Wild Life Sanctuary
(c) Tiger fall
(d) Gorakhnath Ki Dhuni
List-II
1. Dehradun
2. Champawat
3. Pauri Garhwal
4. Uttarkashi
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

2. Which National Highway does not pass through Distt. Udham Singh Nagar ?
(A) NH-125
(B) NH-74
(C) NH-87
(D) NH-123
Ans : (B)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Kotgarhi Devi
(b) Pataal Rudreshwar
(c) Raichand Devta
(d) Dunagiri
List-II
1. Pithoragarh
2. Champawat
3. Bageshwar
4. Almora
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)


4. ‘Indian Institute of Management’ IIM in Uttarakhand is situated—
(A) Srinagar
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Kashipur (U.S. Nagar)
Ans : (B)

5. Match List-I and II—
List-I (Hill)
(a) Nanda Devi
(b) Panchachuli
(c) Bhagirathi
(d) Trishul
List-II (Place)
1. Uttarkashi
2. Chamoli
3. Pithoragarh
4. Almora
Code :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

6. Where is Industrial Taxological Research Centre situated ?
(A) Dehradun
(B) Roorkee
(C) Nainital
(D) Ranikhet
Ans : (A)

7. An electric bulb has a filament made of—
(A) Copper
(B) Iron
(C) Lead
(D) Tungsten
Ans : (D)

8. The Nainital Lake was discovered by (in 1841)—
(A) Shankaracharya
(B) Pradhumna Shah
(C) P. Bairan
(D) Frank Smith
Ans : (A)

9. Stainless steel contains—
(A) Chromium, Nickel, Iron and Carbon
(B) Nickel, Iron and Carbon
(C) Chromium, Iron and Carbon
(D) Iron and Carbon only
Ans : (A)

10. Where is the BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) situated ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) U. S. Nagar
(D) Pauri
Ans : (B)

11. Where is National Lal Bahadur Shastri Academy of Administration situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Haridwar
Ans : (C)

12. Mussoorie wild life sanctuary is established in—
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1971
(D) 2001
Ans : (B)

13. Kedarnath wild life sanctuary is situated at—
(A) Almora
(B) Nainital
(C) Uttarkashi
(D) Chamoli
Ans : (D)

14. Where is Udaishankar Dance Academy situated ?
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Srinagar
(D) Haridwar
Ans : (A)

15. Most of the weather phenomenon takes place in the—
(A) Photosphere
(B) Exosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (D)

16. Chemically, dry ice is—
(A) Solid Carbondioxide
(B) Solid Sulphurdioxide
(C) Ice formed from distilled water
(D) Ice kept at Sub-zero temperature
Ans : (A)

17. Who is the first Chairman of Public Service Commission of Uttarakhand ?
(A) N.P. Nawani
(B) K. Arya
(C) Ajay Vikram Singh
(D) Ashok Kant Saran
Ans : (A)

18. Where is the Tiffin top situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mumbai
(D) Roorkee
Ans : (B)

19. The planet nearest to sun is—
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Mercury
(D) Saturn
Ans : (C)

20. Excessive Consumption of alcoholic drinks causes damage to—
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Heart
Ans : (B)

21. How many colour are there in white light ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

22. Corbett National Park aims mainly on protection of which animal ?
(A) Elephant
(B) Rhinoceros
(C) Panther
(D) Tiger
Ans : (D)

23. How many districts touch the international boundary in Uttarakhand ?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 6
Ans : (C)

24. Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda
(B) Rigveda
(C) Samveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

25. Average blood-pressure of human is—
(A) 60/100
(B) 20/80
(C) 60/140
(D) 120/80
Ans : (D)

26. The number of chromosomes in human beings is—
(A) 36
(B) 46
(C) 56
(D) 26
Ans : (B)

27. The branch of Science that deals with tumors is known as—
(A) Serology
(B) Oncology
(C) Chromology
(D) Urology
Ans : (B)

28. What line connects the point on a map that receive equal amount of rainfall ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohyet
Ans : (D)

29. Which Indian born physicist invented the ‘Optical Fibre’ ?
(A) C. V. Raman
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh Kapany
Ans : (D)

30. ‘Ace’, ‘Double fault’, ‘Smash’, ‘Second Service’ and‘Gamepoint’ terms are related with which sport ?
(A) Tennis
(B) Squash
(C) Table Tennis
(D) Badminton
Ans : (A)

31. Who authored ancient Sanskrit plays ‘Malti Madhava’, ‘Mahavir-Charita’ and Uttar Ramcharita ?
(A) Kalidas
(B) Bhavabhuti
(C) Banabhatta
(D) Vishakhadatta
Ans : (B)

32. Which Indian lady writer authored Onasis award winning play ‘Harvest’, highlighting the controversial issue of Organ trading in poverty stricken areas ?
(A) Kiran Desai
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Manjula Padmanabhan
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

33. Who was the first person to calculate the height of the Mount Everest ?
(A) Andrew Waugh
(B) George Everest
(C) Nain Singh Rawat
(D) Radhanath Sikdar
Ans : (D)

34. The transfer of Capital of British Indian from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

35. The scheme which identify creative children within the age group of 5 to 16 years in creative art creative performance, creative scientific innovations and creative writing ?
(A) Bal Shree Scheme
(B) Bal Bodh
(C) Bal Sadan
(D) Bal Shiksha
Ans : (A)

36. The right to Education provides free and compulsory education of all chidren in the age-group of 6 to 14 years. This right is inserted to which article of the Constitution ?
(A) Article-21
(B) Article-24
(C) Article-19
(D) Article-14
Ans : (A)

37. Defence Research and Development Organisation (DRDO) is the Research and developing wing of which Ministry under Government of India ?
(A) Ministry of Home affairs
(B) Ministry of defence
(C) Ministry of Agriculture
(D) Ministry of Environment
Ans : (B)

38. Which one of the following is wrongly matched ?
(A) Central Potato Research Institute — Shimla
(B) Archaelogical Survey of India — Kolkata
(C) Indian Institute of Petroleum — Dehradun
(D) National Dairy Research Institute — Panipat
Ans : (D)

39. Laprosy is caused by—
(A) Pasteurella pestis
(B) Mycobacterium
(C) Clostridium
(D) Vibrio
Ans : (A)

40. Bacteria were first discovered by—
(A) Robert Koch
(B) L. Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) A. Von Leuwenhoek
Ans : (D)

41. Which is known as evening star ?
(A) Cirrus
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Venus
Ans : (D)

42. ‘Horse Latitude’ related to—
(A) Thermal Belt
(B) Sea Route
(C) Pressure Belt
(D) Eco Belt
Ans : (B)

43. Which one of the following layers have maximum density ?
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (B)

44. The name of the founder of the Red Cross is—
(A) Henry Dunant
(B) Baden Powell
(C) Frederick Passey
(D) U-Thant
Ans : (B)

45. The city of Rome is situated on the bank of river—
(A) Vistula
(B) Avon
(C) Rhine
(D) Tiber
Ans : (D)

46. Vinegar is produced from—
(A) Ethanoic Acid
(B) Valeric Acid
(C) Methanoic Acid
(D) Butanoic Acid
Ans : (C)

47. The famous temple of ‘Neelkhanth Mahadev’ is situated in which district ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) Pauri Garhwal
(D) Rudraprayag
Ans : (B)

48. Who is known as ‘Gandhi of Uttarakhand’ ?
(A) Late Indramani Badoni
(B) Sridev Suman
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Chandi Prasad Bhatt
Ans : (A)

49. Who is named as ‘Jhansi Ki Rani’ in the history of Garhwal ?
(A) Teelu Rauteli
(B) Maharani Gularia
(C) Jiarani
(D) None of the above
Ans : (C)

50. Who is the first Indian whose name is entered in ‘Guinese Book of World Records’ on making world record in shorthand ?
(A) Shri Kishan Chandra Joshi
(B) Dr. Gopal Das Bisht
(C) Shri Badri Dutt Pandey
(D) Dr. Harshavanti Bisht
Ans : (B)

51. When was the Nehru Institute of Mountaineering, Uttarkashi established ?
(A) 14 November, 1951
(B) 14 November, 1965
(C) 9 November, 2000
(D) 9 November, 1991
Ans : (B)

52. The confluence of Alaknanda and Bhagirathi river is—
(A) Devprayag
(B) Rudraprayag
(C) Nandprayag
(D) Karnaprayag
Ans : (A)

53. L.P.G. mainly contains—
(A) Methane
(B) Methane and Ethane
(C) Hydrogen, Methane and Ethane
(D) Butane and Propane
Ans : (D)

54. ‘Fire Temple’ is the worship place of which religion ?
(A) Christianity
(B) Yahudi
(C) Muslim
(D) Parsi
Ans : (B)

55. Where in 1943, Netaji Subhash Chandra Bose announced the temporary Government for the freedom of India ?
(A) Colombo
(B) Manila
(C) Singapore
(D) Rangoon
Ans : (C)

56. Which one is not one of the four Vedas ?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Atharvaveda
(D) Ayurveda
Ans : (D)

57. Name of Shivaji’s mother—
(A) Ahilya Bai
(B) Jodhabai
(C) Jeeja Bai
(D) Panna Bai
Ans : (C)

58. Which city is called ‘City of Lakes’ ?
(A) Udaipur
(B) Jabalpur
(C) Jammu
(D) Mumbai
Ans : (A)

59. Which out of the following rivers terminates in the Arabian Sea ?
(A) Krishna
(B) Indus
(C) Yamuna
(D) Gomti
Ans : (B)

60. Who wrote ‘Geetanjali’ ?
(A) Sharat Chandra
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Bankim Chandra Chaterjee
Ans : (C)

61. ‘Uber Cup’ is related to which game ?
(A) Baseball
(B) Badminton
(C) Football
(D) Basket Ball
Ans : (B)

62. Veer Chandra Singh Garhwali is related to—
(A) Kakori-Case
(B) Meerut-Armed Revolt
(C) Chauri-Chaura Case
(D) Peshwar Military Revolt
Ans : (D)

63. Which of the following is/are treated as artificial currency ?
(A) ADR
(B) GDR
(C) SDR
(D) Both ADR and SDR
Ans : (C)

64. In India, the interest rate on saving accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by—
(A) Union Ministry of Finance
(B) Union Finance Commission
(C) Indian Banks Association
(D) None of the above
Ans : (D)

65. What does S and P 500 relate to ?
(A) Super Computer
(B) A new technique in e-business
(C) A new technique in bridge building
(D) A index of stock of large companies
Ans : (D)

66. Gilt-edged market means—
(A) Bullion market
(B) Market of Government Securities
(C) Markets of Guns
(D) Market of Pure metals
Ans : (B)

67. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo ?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans : (C)

68. ‘Chapchar Kut’ festival is celebrated in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Sikkim
Ans : (C)

69. First Indian actress to be awarded ‘Padamshri’—
(A) Smita Patil
(B) Nargis Dutt
(C) Meena Kumari
(D) Madhubala
Ans : (B)

70. ‘Charak Sanhita’ is related to which of the following ?
(A) Art
(B) Law
(C) Adminstration of State
(D) Medicine
Ans : (D)

71. During which five year plan was the Emergency clamped, new election took place and Janta Party was elected ?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans : (C)

72. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within—
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 6 months
(D) 1 year
Ans : (C)

73. Who was the speaker of the first Lok Sabha ?
(A) Hukum Singh
(B) G. V. Mavalankar
(C) K.M. Munshi
(D) U.N. Dhebar
Ans : (B)

74. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the—
(A) Lok Sabha alone
(B) Either House of Parliament
(C) Joint Sitting of Parliament
(D) Rajya Sabha Alone
Ans : (D)

75. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the—
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India
(D) Contingency Fund of the State
Ans : (B)

76. Which one of the following rights was described by Dr. B. R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution ?
(A) Right to freedom of religion
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

77. The state which has the largest number of seats reserved for the scheduled tribes in Lok Sabha is—
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

78. Which one among the following has the highest energy ?
(A) Blue light
(B) Green light
(C) Red light
(D) Yellow light
Ans : (A)

79. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an—
(A) Amphibian
(B) Bony fish
(C) Shark
(D) Mammal
Ans : (D)

80. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(A) Leaf
(B) Petal
(C) Sepal
(D) Stigma
Ans : (D)

81. The full name of EONR is—
(A) East Organisation for North Region
(B) European Organisation for Nuclear Research
(C) English Organisation for Nuclear Research
(D) None of these
Ans : (B)

82. In the context of alternative sources of energy, Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from—
(A) Potato
(B) Rice
(C) Sugarcane
(D) Wheat
Ans : (C)

83. In the following matching which one of them does not match ?
(A) Baki Etihas—Badal Sarkar
(B) Sita Swayamber—Vishnu Das Bhave
(C) Yayati—Girish Karnad
(D) Gidha—Jabar Patel
Ans : (D)

84. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as—
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) Extent of executive power of State
(D) Conduct of business of the Government of India
Ans : (B)

85. Reserve Bank of India was Established in—
(A) 1929
(B) 1942
(C) 1935
(D) 1947
Ans : (C)

86. Hereditary information in animals and plants is stored in—
(A) DNA
(B) RNA
(C) Ribosomes
(D) None of these
Ans : (A)

87. Point out the wrong match—
(A) Plague — Rat
(B) Rabies — Dog
(C) Polio — Monkey
(D) Tapeworm — Pig
Ans : (C)

88. Diabetes is caused due to lack of—
(A) Sugar
(B) Insulin
(C) Calcium
(D) Iron
Ans : (B)

89. The satellite launching center in India is located at—
(A) Thumba
(B) Bangalore
(C) Sri Harikota
(D) Trombay
Ans : (C)

90. The Indian Institute of Remote Sensing is located in—
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Delhi
Ans : (B)

91. Central Building Reserach Institute is located at—
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Roorkee
(D) Chennai
Ans : (C)

92. Optical fiber are used in—
(A) CAT Scans
(B) X-ray photos
(C) Ultrasonic Scans
(D) Endoscopy
Ans : (A)

93. The concept of carbon credit is originated from which one of the following ?
(A) Earth Summit, Rio-de Janerio
(B) Kyoto Protocol
(C) Montreal Protocol
(D) G-8, Summit Helligendamm
Ans : (B)

94. Who is known as ‘Missile Man of India’ ?
(A) Arjun Singh
(B) Dr. C. V. Raman
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) H.J. Bhabha
Ans : (C)

95. The largest gland of body is—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Pituitary
(D) Adrenal
Ans : (A)

96. Cryogenic Engine is used in—
(A) Sub-marine
(B) Glider
(C) Aeroplane
(D) Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

97. On which of the following rivers Hirakund Dam is built ?
(A) Godawari
(B) Ganga
(C) Narmada
(D) Mahanadi
Ans : (D)

98. Kaziranga Sanctuary is for the protection of—
(A) Birds
(B) Tiger
(C) Rhinoceros
(D) Elephant
Ans : (C)

99. Pt. Ravishankar is an exponent of—
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Tabla
(D) Flute
Ans : (A)

100. The Eiffel Tower is situated at—
(A) London
(B) Berlin
(C) Paris
(D) Washington
Ans : (C)

101. The second largest delta is on the river of—
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Brahamputra
(D) Godawari
Ans : (B)

102. Volume of blood in normal body is—
(A) 3-4 litre
(B) 10-12 litre
(C) 8-10 litre
(D) 5-6 litre
Ans : (D)

103. ‘Lord Buddha’ was born at—
(A) Vaishali
(B) Lumbini
(C) Kapilvastu
(D) Patliputra
Ans : (B)

104. Who is known as ‘Father of Computer’ ?
(A) Blaze Pascal
(B) Charles Bavage
(C) A.P.J. Abdul Kalam
(D) Homi Bhabha
Ans : (B)

105. Who is known as ‘Lady with the lamp’ ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Jone of Arc
(C) Mother Teresa
(D) Florence Nightingale
Ans : (D)

106. ‘Garba Dance’ is associated with which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

107. ‘Alfred Noble’ is known for—
(A) Microphone
(B) Type-writer
(C) Dynamite
(D) Gramophone
Ans : (C)

108. ‘World Environment Day’ is celebrated on which date ?
(A) 5th June
(B) 2nd October
(C) 10th November
(D) 19th November
Ans : (A)

109. Jim Corebett National Park was established in the year—
(A) 1936
(B) 1947
(C) 1982
(D) 1957
Ans : (A)

110. ‘Project Tiger’ was started in the year—
(A) 1972
(B) 1973
(C) 1982
(D) 1990
Ans : (B)

111. Normal blood sugar level in human is—
(A) 80-100 mg/100 ml of blood
(B) 50-80 mg/100 ml of blood
(C) 110-170 mg/100 ml of blood
(D) 115-140 mg/100 ml of blood
Ans : (A)

112. The United Nations Organisation came into existence in—
(A) 1946
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1950
Ans : (B)

113. The headquarters of International Labour Organisation is located in—
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Rome
Ans : (A)

114. ‘Dar-es-Salaam’ is capital of—
(A) Kenya
(B) Tanzania
(C) Japan
(D) Israel
Ans : (B)

115. ‘Kyat’ is the currency of—
(A) Myanmar
(B) Saudi Arabia
(C) Japan
(D) Libya
Ans : (A)

116. Who is called the ‘Grand Old Man of India’?
(A) Netaji Subhash Chandra Bose
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

117. Mark the incorrect pair—
(A) Frontier Gandhi—Maulana Abul Kalam Azad
(B) Deshbandhu—Chitranjan Dass
(C) Deenbandhu—C.F. Andrews
(D) Lok Nayak—Jai Prakash
Ans : (A)

118. Article-370 of the Indian Constitution is related to—
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Punjab
(D) Assam
Ans : (A)

119. The minimum age required for an Indian citizen to become a member of the Lok Sabha is—
(A) 21 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Ans : (B)

120. What is the principle by which is cooling system (Radiator) in a motor car works ?
(A) Conduction only
(B) Convection only
(C) Radiation only
(D) Both conduction and radiation
Ans : (D)

121. Which among the following do/does not belong/belongs to the GSM family of wireless technology ?
(A) EDGE
(B) DSI
(C) LTE
(D) None of these
Ans : (B)

122. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(A) Radio wave
(B) Microwave
(C) IR wave
(D) None of these
Ans : (C)

123. Which one of the following is used as an explosive ?
(A) Phosphorous Trichloride
(B) Mercuric Oxide
(C) Graphite
(D) Nitroglycerine
Ans : (D)

124. Consider the following—
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s)?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

125. In the context of Indian wildlife, the flying fox is a—
(A) Bat
(B) Kite
(C) Stork
(D) Vulture
Ans : (A)

126. The main chemical substance present in the bones and teeth of animal is—
(A) Sodium Chloride
(B) Sugar
(C) Calcium Phosphate
(D) Calcium Sulphate
Ans : (C)

127. What is the colour of ‘Black Box’ of an aeroplane ?
(A) Black
(B) Red
(C) Violet
(D) Orange
Ans : (D)

128. ‘Foot and Mouth Disease’ is found in—
(A) Cattles and sheep
(B) Cattles and pigs
(C) Sheep and goats
(D) All of the above
Ans : (D)

129. In Computer terminology CD means—
(A) Compact disc
(B) Compressed disc
(C) Computerised data
(D) Compressed data
Ans : (A)

130. ‘Alzeheimer Disease’ effects which organ of the body ?
(A) Ear
(B) Brain
(C) Eye
(D) Abdomen
Ans : (B)

131. Main Constituent of honey is—
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans : (D)

132. Which of the following is the richest source of Vitamin C ?
(A) Carrot
(B) Guava
(C) Mango
(D) Orange
Ans : (B)

133. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted and put in a microwave oven. The potato heat up the paper plate does not. This is because—
(A) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of cellulose
(B) Potato contains water whereas paper does not contains water
(C) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves
(D) None of these
Ans : (A)

134. ‘Swaraj is my Birth-Right’ who gave this slogan ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (B)

135. In India ‘Silicon Valley’ is situated in—
(A) Madras (Chennai)
(B) Mumbai
(C) Bangalore (Bengaluru)
(D) Kolkata
Ans : (C)

136. ‘Chilli Saltpetre’ is associated with—
(A) Sodium Nitrate
(B) Cupric Chloride
(C) Potassium Nitrate
(D) Sodium Chloride
Ans : (A)

137. The drug ‘Quinine’ is obtained from which plant ?
(A) Cannabis Plant
(B) Cinchona Plant
(C) Tulsi Plant
(D) Sunflower plant
Ans : (B)

138. Who invented ‘Television’ ?
(A) Edison
(B) Galelio
(C) Baired
(D) Franklin
Ans : (C)

139. Which of the following instrument is used to measure intensity of sun-rays ?
(A) Astrometer
(B) Crescograph
(C) Acteometer
(D) Barometer
Ans : (A)

140. Which of the following is the highest mountain peak of Uttarakhand ?
(A) Nandadevi
(B) Chaukhambha
(C) Kamet
(D) Mount Everest
Ans : (A)
 
 
 

Recent Posts

New User Register Here

 
Copyright © 2010-2011 Find Out What You Want
Bloggerized by Mangesh Shinde