Showing posts with label Competitive Exam Help. Show all posts
Showing posts with label Competitive Exam Help. Show all posts

MP High Court Recruitment 2012 Apply Online for 347 Various Posts

Monday, August 13, 2012
MP High Court Online Recruitment for 347 Various Vacancies


Madhya Pradesh High Court has issued a latest recruitment notification For various types recruitment posts 2012. Eligible candidates can apply online before 11 Sept 2012 (11-09-2012). More details are given below about MP High Court recruitment 2012 so read it carefully .

Total Number of Posts : 347

Post Name : MP High court Recruitment 2012-Apply Online
Stenographer Grade 2 : 127 vacancies
Stenographer Grade 3 (Dist Law Court) : 160 vacancies
Stenographer Grade 3 (English & Hindi) : 58 vacancies
Care Taker : 1 vacancy
EPABX Operator : 1 vacancy

Age Limit :
Age must be below 35 years for male candidates and below 45 years for female candidates as on 01-01-2013 and age relaxations will be extended as per government rules.

Education Qualifications:
Candidates must have Graduation Degree/10+2 pass certificates with good typing speed English/Hindi. Please refer the notification to get complete details on post wise eligibility criteria.

Application Fee:
200 rupees for General & OBC Candidates and 100 rupees for SC/ST Candidates need to pay at mponline portal on or before 07-10-2012.Candidates need to pay 50 rupees additional charges to apply online at mponline.gov.in

Selection Process:
Selection process is based on the performance in Written exam and Computer typing test

Important Dates :
Last Date for Online Application: 11-09-2012
Date of Preliminary Examination: 07-10-2012
Exam date for Care Taker and EPABX Operator vacancies: 04-11-2012
Exam date for Stenographer vacancies: 08-12-2012 & 09-12-2012

Download MP High Court Recruitment 2012 for Stenographers, Care Taker and EPABX Operator vacancies
For Online Application: Click Here

Tamilnadu Postal Circle recruitment for 621 Postal Assistant and Sorting Assistant 2012

Tamilnadu Postal Circle invites applications for recruitment of Postal Assistant and Sorting Assistant. Tamilnadu Postal Circle is going to fill up 621 posts through this job notification.

Total Vacancies : 621 posts
Post Name : Tamilnadu Post officer Recruitment 2012-Application form
1. Postal Assistant : 415 vacancies
2. Sorting Assistant : 88 vacancies
3. Postal Assistant (Returned Letter Office) : 1 vacancy
4. Postal Assistant (Mail Motor Service) : 3 vacancies
5. Postal Assistant (Foreign Post Organization) : 5 vacancies
6. Postal Assistant: (SBCO) : 109 vacancies

Age Limit:
Candidate age must be between 18 to 27 years as on 01-10-2012. (Age relaxations will be extended as per rules).

Education Qualifications :
1.Candidates must have Intermediate/10+2/12th class pass with first class marks or with 60 percent
2.Should be studied Hindi as a subject in Metriculation
2.Must have English subject in Matriculation and 12th class.

Application Fee:
1.General and OBC Candidates need to pay 200 Rupees for Examination fee and 50 rupees for Application fee
2.SC/ST Candidates no need to pay Examination fee.They have to pay only Application fee of 50 rupees for Application form and it is available at all All Head Post offices and identified Post offices in the Circles from 11-08-2012 to 25-09-2012.

Selection procedure:
Selection Process is based on the performance in Written exam(Aptitude test) and computer typing test.
Tamilnadu Post office Syllabus has General knowledge, Reasoning ability, English and Maths for 100 marks. Each section having 25 marks for 25 questions.

How to Apply:
Eligible Candidates may apply through prescribed application format available at all Head Post offices and identified Post offices in the Circles. Dully filled application form along with Copies of relevant certificates and original receipt of ACG-67/UCR issued by the identified Post Office of this Circle towards payment of Examination fee have to be sent to “Direct Recruitment Cell, New Delhi HO, New Delhi-1100010″ on or before 01-10-2012 through Speed Post/Registered Post of India Post only.

Important Dates:
Last Date for Sale of Application Closes: 25-09-2012
Last Date for Receipt of Application: 01-10-2012
Last Date for Receipt of Application (far flung areas): 11-10-2012

For more details like vacancy distribution, pay scale, reservations, other requirements and other instructions, click on the link given below…
Direct Recruitment Cell,
New Delhi HO,
New Delhi-1100010

Download the Tamilnadu Post office Recruitment 2012-2013

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011 Held on 28-8-2011

Tuesday, July 24, 2012
S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

3. The girls watched intently (A) / as the model applied her make-up (B) / with a practiced hand. (C) No Error. (D)
Ans : (C)

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011 Held on 28-8-2011

Saturday, March 17, 2012
S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011 Held on 28-8-2011

S.S.C. (C.P.O.) Sub-Inspectors Exam., 2011
(Held on 28-8-2011)
English Comprehension : Solved Paper

Directions—(Q. 1–5) In these questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the rectangle corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. The political candidate talked (A) / as if she has already been elected (B) / to the presidency. (C) No Error. (D)
Ans : (B)

2. The way to increase the production of the food (A) / is to bring more land (B) / under cultivation. (C) No Error. (D)
Ans : (A)

Prathama Gramin Bank Officers Exam, 2011 : GK Solved Paper

Tuesday, March 13, 2012
Prathama Gramin Bank Officers Exam., 2011
(Held on 25-9-2011)
General Knowledge : Solved Paper

1. Who amongst the following is a Classic Russian author and had written famous book ‘Anna Karenina’ ?
(A) Anton Chekhov
(B) Leo Tolstoy
(C) Maxim Gorky
(D) Vladimir Nabokav
(E) Boris Pasternak
Ans : (B)

2. What is the full form of the letter ‘D’ in the abbreviation ‘MPLADS’ which was recently in news ?
(A) Damaging
(B) Decorating
(C) Development
(D) Dealing
(E) Delimitation
Ans : (C)

59th National Film Awards Winners List


The Complete list of awards is as follows:

Best feature film: Shared by Deool (Marathi) and Byari(Kannada)
Best Actor: Girish Kulkarni for ‘Deool’
Best Actress: Vidya Balan for 'The Dirty Picture'
Best film critic: Manoj P Pujari
Best Children's Film: Chillar Party
Best Hindi Film: 'I AM' directed by Onir
Special Jury Award: Anjan Dutta

Reference Book for Civil Services Examination Preparation

Tuesday, November 22, 2011

To be a part of the Indian Civil Services is a dream nurtured by most of the young brains in India. It is one of the most challenging exams in India. Entry to this career is through the Indian Civil Services Examination conducted by Union Public Service Commission. This is a two tier exam: One is Preliminary and other is Mains and Interview conducted in three stages respectively. From the students' per-spectives we give below a list of preferable and useful reference books and reading resources for the General Studies:

Indian History & Culture
● Indian History: NCERT ( + 2 levels)
● Modern India: Bipan Chandra (India's Struggle for Freedom)

Geography
● Physical Geography of India: NCERT (Class Vl- XII)
● A Good School Atlas: The TTK World Atlas
● India: A Comprehensive Geography 2nd Edition 2006 Reprint 2008 by DR Khullar
● Magazines: Kurukshetra, Yojana


Indian Economy
● Evolution of Indian Economy: I C Dhingra; NCERT ( +1level)
● Indian Economy: Mishra & Puri (28th Revised Edition)
● Indian Economy: Uma Kapila (Indian Economy: Performance & Policies/Academic Foundation 2010-11/Tenth Edition
● Indian Economic Survey
● Magazines & News paper: The Economic Times, Yojana

Social and National Issues
● Social Problem in India by Ram Ahuja
● Magazines: Yojana, Kurukshetra,

Indian Polity● Indian Political System: NCERT (+1 level)
● Introduction to the Constitution of India: D D Basu (20thEdition Reprint 2010)
● The Constitution of India: PM Bakshi (10 Edition)
● Our Constitution: Subhash C Kashyap
● Indian Polity. Lakshmikant (3rd Edition)
● Magazine: Frontline

Science & Technology
● NCERT: (10 levels): Science including Biology (+2 levels)
● Science and Techno1ogy in India: Spectrum

Statistics
● Elementary Statistics: NCERT (+1 level)
● Spectrum Book (Statistical Analysis: Graphs and Diagrams)

Current News
● The Hindu, Indian Express
● Frontline, Outlook

Mental Ability & Verbal Reasoning● Verbal Reasoning-by RS Aggarwal
● Quantitative Aptitude- by RS Aggarwal
● Non Verbal Reasoning- by RS Aggarwal

Other Books● India Year Book
● The Pearson General Studies Manual
● Manorama Year Book

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court Clerical Cadre Service Exam, 2011 : Solved Paper

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court
Clerical Cadre Service Exam., 2011

(Held on 28-8-2011)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Govind National Park
(b) Sonanadi Wild Life Sanctuary
(c) Tiger fall
(d) Gorakhnath Ki Dhuni
List-II
1. Dehradun
2. Champawat
3. Pauri Garhwal
4. Uttarkashi
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

2. Which National Highway does not pass through Distt. Udham Singh Nagar ?
(A) NH-125
(B) NH-74
(C) NH-87
(D) NH-123
Ans : (B)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Kotgarhi Devi
(b) Pataal Rudreshwar
(c) Raichand Devta
(d) Dunagiri
List-II
1. Pithoragarh
2. Champawat
3. Bageshwar
4. Almora
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)


4. ‘Indian Institute of Management’ IIM in Uttarakhand is situated—
(A) Srinagar
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Kashipur (U.S. Nagar)
Ans : (B)

5. Match List-I and II—
List-I (Hill)
(a) Nanda Devi
(b) Panchachuli
(c) Bhagirathi
(d) Trishul
List-II (Place)
1. Uttarkashi
2. Chamoli
3. Pithoragarh
4. Almora
Code :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

6. Where is Industrial Taxological Research Centre situated ?
(A) Dehradun
(B) Roorkee
(C) Nainital
(D) Ranikhet
Ans : (A)

7. An electric bulb has a filament made of—
(A) Copper
(B) Iron
(C) Lead
(D) Tungsten
Ans : (D)

8. The Nainital Lake was discovered by (in 1841)—
(A) Shankaracharya
(B) Pradhumna Shah
(C) P. Bairan
(D) Frank Smith
Ans : (A)

9. Stainless steel contains—
(A) Chromium, Nickel, Iron and Carbon
(B) Nickel, Iron and Carbon
(C) Chromium, Iron and Carbon
(D) Iron and Carbon only
Ans : (A)

10. Where is the BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) situated ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) U. S. Nagar
(D) Pauri
Ans : (B)

11. Where is National Lal Bahadur Shastri Academy of Administration situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Haridwar
Ans : (C)

12. Mussoorie wild life sanctuary is established in—
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1971
(D) 2001
Ans : (B)

13. Kedarnath wild life sanctuary is situated at—
(A) Almora
(B) Nainital
(C) Uttarkashi
(D) Chamoli
Ans : (D)

14. Where is Udaishankar Dance Academy situated ?
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Srinagar
(D) Haridwar
Ans : (A)

15. Most of the weather phenomenon takes place in the—
(A) Photosphere
(B) Exosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (D)

16. Chemically, dry ice is—
(A) Solid Carbondioxide
(B) Solid Sulphurdioxide
(C) Ice formed from distilled water
(D) Ice kept at Sub-zero temperature
Ans : (A)

17. Who is the first Chairman of Public Service Commission of Uttarakhand ?
(A) N.P. Nawani
(B) K. Arya
(C) Ajay Vikram Singh
(D) Ashok Kant Saran
Ans : (A)

18. Where is the Tiffin top situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mumbai
(D) Roorkee
Ans : (B)

19. The planet nearest to sun is—
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Mercury
(D) Saturn
Ans : (C)

20. Excessive Consumption of alcoholic drinks causes damage to—
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Heart
Ans : (B)

21. How many colour are there in white light ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

22. Corbett National Park aims mainly on protection of which animal ?
(A) Elephant
(B) Rhinoceros
(C) Panther
(D) Tiger
Ans : (D)

23. How many districts touch the international boundary in Uttarakhand ?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 6
Ans : (C)

24. Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda
(B) Rigveda
(C) Samveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

25. Average blood-pressure of human is—
(A) 60/100
(B) 20/80
(C) 60/140
(D) 120/80
Ans : (D)

26. The number of chromosomes in human beings is—
(A) 36
(B) 46
(C) 56
(D) 26
Ans : (B)

27. The branch of Science that deals with tumors is known as—
(A) Serology
(B) Oncology
(C) Chromology
(D) Urology
Ans : (B)

28. What line connects the point on a map that receive equal amount of rainfall ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohyet
Ans : (D)

29. Which Indian born physicist invented the ‘Optical Fibre’ ?
(A) C. V. Raman
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh Kapany
Ans : (D)

30. ‘Ace’, ‘Double fault’, ‘Smash’, ‘Second Service’ and‘Gamepoint’ terms are related with which sport ?
(A) Tennis
(B) Squash
(C) Table Tennis
(D) Badminton
Ans : (A)

31. Who authored ancient Sanskrit plays ‘Malti Madhava’, ‘Mahavir-Charita’ and Uttar Ramcharita ?
(A) Kalidas
(B) Bhavabhuti
(C) Banabhatta
(D) Vishakhadatta
Ans : (B)

32. Which Indian lady writer authored Onasis award winning play ‘Harvest’, highlighting the controversial issue of Organ trading in poverty stricken areas ?
(A) Kiran Desai
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Manjula Padmanabhan
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

33. Who was the first person to calculate the height of the Mount Everest ?
(A) Andrew Waugh
(B) George Everest
(C) Nain Singh Rawat
(D) Radhanath Sikdar
Ans : (D)

34. The transfer of Capital of British Indian from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

35. The scheme which identify creative children within the age group of 5 to 16 years in creative art creative performance, creative scientific innovations and creative writing ?
(A) Bal Shree Scheme
(B) Bal Bodh
(C) Bal Sadan
(D) Bal Shiksha
Ans : (A)

36. The right to Education provides free and compulsory education of all chidren in the age-group of 6 to 14 years. This right is inserted to which article of the Constitution ?
(A) Article-21
(B) Article-24
(C) Article-19
(D) Article-14
Ans : (A)

37. Defence Research and Development Organisation (DRDO) is the Research and developing wing of which Ministry under Government of India ?
(A) Ministry of Home affairs
(B) Ministry of defence
(C) Ministry of Agriculture
(D) Ministry of Environment
Ans : (B)

38. Which one of the following is wrongly matched ?
(A) Central Potato Research Institute — Shimla
(B) Archaelogical Survey of India — Kolkata
(C) Indian Institute of Petroleum — Dehradun
(D) National Dairy Research Institute — Panipat
Ans : (D)

39. Laprosy is caused by—
(A) Pasteurella pestis
(B) Mycobacterium
(C) Clostridium
(D) Vibrio
Ans : (A)

40. Bacteria were first discovered by—
(A) Robert Koch
(B) L. Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) A. Von Leuwenhoek
Ans : (D)

41. Which is known as evening star ?
(A) Cirrus
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Venus
Ans : (D)

42. ‘Horse Latitude’ related to—
(A) Thermal Belt
(B) Sea Route
(C) Pressure Belt
(D) Eco Belt
Ans : (B)

43. Which one of the following layers have maximum density ?
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (B)

44. The name of the founder of the Red Cross is—
(A) Henry Dunant
(B) Baden Powell
(C) Frederick Passey
(D) U-Thant
Ans : (B)

45. The city of Rome is situated on the bank of river—
(A) Vistula
(B) Avon
(C) Rhine
(D) Tiber
Ans : (D)

46. Vinegar is produced from—
(A) Ethanoic Acid
(B) Valeric Acid
(C) Methanoic Acid
(D) Butanoic Acid
Ans : (C)

47. The famous temple of ‘Neelkhanth Mahadev’ is situated in which district ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) Pauri Garhwal
(D) Rudraprayag
Ans : (B)

48. Who is known as ‘Gandhi of Uttarakhand’ ?
(A) Late Indramani Badoni
(B) Sridev Suman
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Chandi Prasad Bhatt
Ans : (A)

49. Who is named as ‘Jhansi Ki Rani’ in the history of Garhwal ?
(A) Teelu Rauteli
(B) Maharani Gularia
(C) Jiarani
(D) None of the above
Ans : (C)

50. Who is the first Indian whose name is entered in ‘Guinese Book of World Records’ on making world record in shorthand ?
(A) Shri Kishan Chandra Joshi
(B) Dr. Gopal Das Bisht
(C) Shri Badri Dutt Pandey
(D) Dr. Harshavanti Bisht
Ans : (B)

51. When was the Nehru Institute of Mountaineering, Uttarkashi established ?
(A) 14 November, 1951
(B) 14 November, 1965
(C) 9 November, 2000
(D) 9 November, 1991
Ans : (B)

52. The confluence of Alaknanda and Bhagirathi river is—
(A) Devprayag
(B) Rudraprayag
(C) Nandprayag
(D) Karnaprayag
Ans : (A)

53. L.P.G. mainly contains—
(A) Methane
(B) Methane and Ethane
(C) Hydrogen, Methane and Ethane
(D) Butane and Propane
Ans : (D)

54. ‘Fire Temple’ is the worship place of which religion ?
(A) Christianity
(B) Yahudi
(C) Muslim
(D) Parsi
Ans : (B)

55. Where in 1943, Netaji Subhash Chandra Bose announced the temporary Government for the freedom of India ?
(A) Colombo
(B) Manila
(C) Singapore
(D) Rangoon
Ans : (C)

56. Which one is not one of the four Vedas ?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Atharvaveda
(D) Ayurveda
Ans : (D)

57. Name of Shivaji’s mother—
(A) Ahilya Bai
(B) Jodhabai
(C) Jeeja Bai
(D) Panna Bai
Ans : (C)

58. Which city is called ‘City of Lakes’ ?
(A) Udaipur
(B) Jabalpur
(C) Jammu
(D) Mumbai
Ans : (A)

59. Which out of the following rivers terminates in the Arabian Sea ?
(A) Krishna
(B) Indus
(C) Yamuna
(D) Gomti
Ans : (B)

60. Who wrote ‘Geetanjali’ ?
(A) Sharat Chandra
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Bankim Chandra Chaterjee
Ans : (C)

61. ‘Uber Cup’ is related to which game ?
(A) Baseball
(B) Badminton
(C) Football
(D) Basket Ball
Ans : (B)

62. Veer Chandra Singh Garhwali is related to—
(A) Kakori-Case
(B) Meerut-Armed Revolt
(C) Chauri-Chaura Case
(D) Peshwar Military Revolt
Ans : (D)

63. Which of the following is/are treated as artificial currency ?
(A) ADR
(B) GDR
(C) SDR
(D) Both ADR and SDR
Ans : (C)

64. In India, the interest rate on saving accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by—
(A) Union Ministry of Finance
(B) Union Finance Commission
(C) Indian Banks Association
(D) None of the above
Ans : (D)

65. What does S and P 500 relate to ?
(A) Super Computer
(B) A new technique in e-business
(C) A new technique in bridge building
(D) A index of stock of large companies
Ans : (D)

66. Gilt-edged market means—
(A) Bullion market
(B) Market of Government Securities
(C) Markets of Guns
(D) Market of Pure metals
Ans : (B)

67. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo ?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans : (C)

68. ‘Chapchar Kut’ festival is celebrated in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Sikkim
Ans : (C)

69. First Indian actress to be awarded ‘Padamshri’—
(A) Smita Patil
(B) Nargis Dutt
(C) Meena Kumari
(D) Madhubala
Ans : (B)

70. ‘Charak Sanhita’ is related to which of the following ?
(A) Art
(B) Law
(C) Adminstration of State
(D) Medicine
Ans : (D)

71. During which five year plan was the Emergency clamped, new election took place and Janta Party was elected ?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans : (C)

72. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within—
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 6 months
(D) 1 year
Ans : (C)

73. Who was the speaker of the first Lok Sabha ?
(A) Hukum Singh
(B) G. V. Mavalankar
(C) K.M. Munshi
(D) U.N. Dhebar
Ans : (B)

74. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the—
(A) Lok Sabha alone
(B) Either House of Parliament
(C) Joint Sitting of Parliament
(D) Rajya Sabha Alone
Ans : (D)

75. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the—
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India
(D) Contingency Fund of the State
Ans : (B)

76. Which one of the following rights was described by Dr. B. R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution ?
(A) Right to freedom of religion
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

77. The state which has the largest number of seats reserved for the scheduled tribes in Lok Sabha is—
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

78. Which one among the following has the highest energy ?
(A) Blue light
(B) Green light
(C) Red light
(D) Yellow light
Ans : (A)

79. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an—
(A) Amphibian
(B) Bony fish
(C) Shark
(D) Mammal
Ans : (D)

80. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(A) Leaf
(B) Petal
(C) Sepal
(D) Stigma
Ans : (D)

81. The full name of EONR is—
(A) East Organisation for North Region
(B) European Organisation for Nuclear Research
(C) English Organisation for Nuclear Research
(D) None of these
Ans : (B)

82. In the context of alternative sources of energy, Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from—
(A) Potato
(B) Rice
(C) Sugarcane
(D) Wheat
Ans : (C)

83. In the following matching which one of them does not match ?
(A) Baki Etihas—Badal Sarkar
(B) Sita Swayamber—Vishnu Das Bhave
(C) Yayati—Girish Karnad
(D) Gidha—Jabar Patel
Ans : (D)

84. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as—
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) Extent of executive power of State
(D) Conduct of business of the Government of India
Ans : (B)

85. Reserve Bank of India was Established in—
(A) 1929
(B) 1942
(C) 1935
(D) 1947
Ans : (C)

86. Hereditary information in animals and plants is stored in—
(A) DNA
(B) RNA
(C) Ribosomes
(D) None of these
Ans : (A)

87. Point out the wrong match—
(A) Plague — Rat
(B) Rabies — Dog
(C) Polio — Monkey
(D) Tapeworm — Pig
Ans : (C)

88. Diabetes is caused due to lack of—
(A) Sugar
(B) Insulin
(C) Calcium
(D) Iron
Ans : (B)

89. The satellite launching center in India is located at—
(A) Thumba
(B) Bangalore
(C) Sri Harikota
(D) Trombay
Ans : (C)

90. The Indian Institute of Remote Sensing is located in—
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Delhi
Ans : (B)

91. Central Building Reserach Institute is located at—
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Roorkee
(D) Chennai
Ans : (C)

92. Optical fiber are used in—
(A) CAT Scans
(B) X-ray photos
(C) Ultrasonic Scans
(D) Endoscopy
Ans : (A)

93. The concept of carbon credit is originated from which one of the following ?
(A) Earth Summit, Rio-de Janerio
(B) Kyoto Protocol
(C) Montreal Protocol
(D) G-8, Summit Helligendamm
Ans : (B)

94. Who is known as ‘Missile Man of India’ ?
(A) Arjun Singh
(B) Dr. C. V. Raman
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) H.J. Bhabha
Ans : (C)

95. The largest gland of body is—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Pituitary
(D) Adrenal
Ans : (A)

96. Cryogenic Engine is used in—
(A) Sub-marine
(B) Glider
(C) Aeroplane
(D) Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

97. On which of the following rivers Hirakund Dam is built ?
(A) Godawari
(B) Ganga
(C) Narmada
(D) Mahanadi
Ans : (D)

98. Kaziranga Sanctuary is for the protection of—
(A) Birds
(B) Tiger
(C) Rhinoceros
(D) Elephant
Ans : (C)

99. Pt. Ravishankar is an exponent of—
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Tabla
(D) Flute
Ans : (A)

100. The Eiffel Tower is situated at—
(A) London
(B) Berlin
(C) Paris
(D) Washington
Ans : (C)

101. The second largest delta is on the river of—
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Brahamputra
(D) Godawari
Ans : (B)

102. Volume of blood in normal body is—
(A) 3-4 litre
(B) 10-12 litre
(C) 8-10 litre
(D) 5-6 litre
Ans : (D)

103. ‘Lord Buddha’ was born at—
(A) Vaishali
(B) Lumbini
(C) Kapilvastu
(D) Patliputra
Ans : (B)

104. Who is known as ‘Father of Computer’ ?
(A) Blaze Pascal
(B) Charles Bavage
(C) A.P.J. Abdul Kalam
(D) Homi Bhabha
Ans : (B)

105. Who is known as ‘Lady with the lamp’ ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Jone of Arc
(C) Mother Teresa
(D) Florence Nightingale
Ans : (D)

106. ‘Garba Dance’ is associated with which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

107. ‘Alfred Noble’ is known for—
(A) Microphone
(B) Type-writer
(C) Dynamite
(D) Gramophone
Ans : (C)

108. ‘World Environment Day’ is celebrated on which date ?
(A) 5th June
(B) 2nd October
(C) 10th November
(D) 19th November
Ans : (A)

109. Jim Corebett National Park was established in the year—
(A) 1936
(B) 1947
(C) 1982
(D) 1957
Ans : (A)

110. ‘Project Tiger’ was started in the year—
(A) 1972
(B) 1973
(C) 1982
(D) 1990
Ans : (B)

111. Normal blood sugar level in human is—
(A) 80-100 mg/100 ml of blood
(B) 50-80 mg/100 ml of blood
(C) 110-170 mg/100 ml of blood
(D) 115-140 mg/100 ml of blood
Ans : (A)

112. The United Nations Organisation came into existence in—
(A) 1946
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1950
Ans : (B)

113. The headquarters of International Labour Organisation is located in—
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Rome
Ans : (A)

114. ‘Dar-es-Salaam’ is capital of—
(A) Kenya
(B) Tanzania
(C) Japan
(D) Israel
Ans : (B)

115. ‘Kyat’ is the currency of—
(A) Myanmar
(B) Saudi Arabia
(C) Japan
(D) Libya
Ans : (A)

116. Who is called the ‘Grand Old Man of India’?
(A) Netaji Subhash Chandra Bose
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

117. Mark the incorrect pair—
(A) Frontier Gandhi—Maulana Abul Kalam Azad
(B) Deshbandhu—Chitranjan Dass
(C) Deenbandhu—C.F. Andrews
(D) Lok Nayak—Jai Prakash
Ans : (A)

118. Article-370 of the Indian Constitution is related to—
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Punjab
(D) Assam
Ans : (A)

119. The minimum age required for an Indian citizen to become a member of the Lok Sabha is—
(A) 21 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Ans : (B)

120. What is the principle by which is cooling system (Radiator) in a motor car works ?
(A) Conduction only
(B) Convection only
(C) Radiation only
(D) Both conduction and radiation
Ans : (D)

121. Which among the following do/does not belong/belongs to the GSM family of wireless technology ?
(A) EDGE
(B) DSI
(C) LTE
(D) None of these
Ans : (B)

122. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(A) Radio wave
(B) Microwave
(C) IR wave
(D) None of these
Ans : (C)

123. Which one of the following is used as an explosive ?
(A) Phosphorous Trichloride
(B) Mercuric Oxide
(C) Graphite
(D) Nitroglycerine
Ans : (D)

124. Consider the following—
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s)?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

125. In the context of Indian wildlife, the flying fox is a—
(A) Bat
(B) Kite
(C) Stork
(D) Vulture
Ans : (A)

126. The main chemical substance present in the bones and teeth of animal is—
(A) Sodium Chloride
(B) Sugar
(C) Calcium Phosphate
(D) Calcium Sulphate
Ans : (C)

127. What is the colour of ‘Black Box’ of an aeroplane ?
(A) Black
(B) Red
(C) Violet
(D) Orange
Ans : (D)

128. ‘Foot and Mouth Disease’ is found in—
(A) Cattles and sheep
(B) Cattles and pigs
(C) Sheep and goats
(D) All of the above
Ans : (D)

129. In Computer terminology CD means—
(A) Compact disc
(B) Compressed disc
(C) Computerised data
(D) Compressed data
Ans : (A)

130. ‘Alzeheimer Disease’ effects which organ of the body ?
(A) Ear
(B) Brain
(C) Eye
(D) Abdomen
Ans : (B)

131. Main Constituent of honey is—
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans : (D)

132. Which of the following is the richest source of Vitamin C ?
(A) Carrot
(B) Guava
(C) Mango
(D) Orange
Ans : (B)

133. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted and put in a microwave oven. The potato heat up the paper plate does not. This is because—
(A) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of cellulose
(B) Potato contains water whereas paper does not contains water
(C) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves
(D) None of these
Ans : (A)

134. ‘Swaraj is my Birth-Right’ who gave this slogan ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (B)

135. In India ‘Silicon Valley’ is situated in—
(A) Madras (Chennai)
(B) Mumbai
(C) Bangalore (Bengaluru)
(D) Kolkata
Ans : (C)

136. ‘Chilli Saltpetre’ is associated with—
(A) Sodium Nitrate
(B) Cupric Chloride
(C) Potassium Nitrate
(D) Sodium Chloride
Ans : (A)

137. The drug ‘Quinine’ is obtained from which plant ?
(A) Cannabis Plant
(B) Cinchona Plant
(C) Tulsi Plant
(D) Sunflower plant
Ans : (B)

138. Who invented ‘Television’ ?
(A) Edison
(B) Galelio
(C) Baired
(D) Franklin
Ans : (C)

139. Which of the following instrument is used to measure intensity of sun-rays ?
(A) Astrometer
(B) Crescograph
(C) Acteometer
(D) Barometer
Ans : (A)

140. Which of the following is the highest mountain peak of Uttarakhand ?
(A) Nandadevi
(B) Chaukhambha
(C) Kamet
(D) Mount Everest
Ans : (A)

Popular Indian Acronyms and Abbreviations A-Z

A
A.A.F. – Auxiliary Air Force
A.A.O.U. – Asian Association of Open Universities
A.C.D. – Asian Co-operation Dialogue
A.D.B. – Asian Development Bank
A.D.S. – Air Defence Ship
A.E.C. – Atomic Energy Commission
A.H.Q. – Air Head Quarters; Army Head Quarters
A.I.C.C. – All India Congress Committee
A.I.D.S. – Acquired Immune Deficiency Syndrome
A.I.R. – Annual Information Report
A.J.T. – Advanced Jet Trainer
A.N.C. – African National Council
A.P.E.C. Asia-Pacific Economic Corporation
A.P.E.D.A. – Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority
A.R.C. – Administrative Reforms Commission; Asset Reconstruction Corporation (of India)
A.S.E.A.N. – Association of South East Asian Nations
A.S.I. – Archaeological Survey of India
A.U. – African Union
A.V.E.S. – Acute Viral Encephalitic Syndrome
B
B.A.R.C. – Bhabha Atomic Research Centre
B.C.G. – Bacillus Calmette Guerin (Anti-T.B. vaccine)
BIMSTEC – Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand Economic Corporation
B.S.N.L. – Bharat Sanchar Nigam Ltd.
B.O.A.C. – British Overseas Airways Corporation
B.R.E.A.D. – Basic Research Education and Development Society
B.V.R. – Beyond Visual Range


C
C.A.B.E. – Central Advisory Board of Education
C.A.C.C.I. – Confederation of Asia-Pacific Chambers of Commerce & Industry
C.M.P. – Common Minimum Programme
C.A.D.P. – Command Area Development Programme
C.A.S. – Conditional Access System
C.C.I. – Cricket Club of India
C.D.M.A. – Code Division Multiple Access
C.H.O.G.M. – Commonwealth Heads of Government Meeting
C.I.A. – Central Intelligence Agency (U.S.A.)
C.N.G. – Compressed Natural Gas
C.N.L.U. – Chanakya National Law University
C.N.P.C. – China National Petroleum Corporation
C.S.I.R. – Council of Scientific and Industrial Research
C.S.T.O. – Collective Security Treaty Organisation
D
D.A.E. – Department of Atomic Energy
D.D.T. – Dichloro Diphenyl Trichloro-ethane
D.I.A.S. – Direct Internet Access System
D.M.R.C. – Delhi Metro Rail Corporation
D.O.A.R.T. – Deep Ocean Assessment and Reporting Technology
D.P.P. – Dabhol Power Project
D.Litt. – Doctor of Literature
D.V.C. – Damodar Valley Corporation
E
E.A.S. – East Asia Summit
E.C.I.L. – Electronics Corporation of India Limited
E.D.C.I.L. – Educational Consultants India Ltd.
E.D.I. – Educational Development Index
EDUSAT – Education Satellite
E.E.C. – Eurasian Economic Community; European Economic Community
E.E.T. – Exempt, Exempt, Taxable
E.P.I.C. – Elector’s Photo Identity Card
E.S.C.A.P. – Economic & Social Commission for Asia and the Pacific (This is the new name of ECAFE)
FF.D.I. – Foreign Direct Investment
F.E.M.A. – Foreign Exchange Management Act.
F.I.C.A. – Federation of International Cricketer’s Association
F.T.A. – Free Trade Agreement
G
G.A.T.T. – General Agreement on Tariffs and Trade
G.D.P. – Gross Domestic Product
G.I.C. – General Insurance Corporation (of India)
G.I.S.T. – Global Institute of Science and Technology
G.N.P. – Gross National Product
G.U.A.M. – Georgia, Ukraine, Azerbaijan and Moldova
HH.D.F.C. – Housing Development Finance Corporation
H.U.D.C.O. – Housing and Urban Development Corporation
I
I.A.A.I. – International Airport Authority of India
I.B.S.A. – India, Brazil, South Africa
I.C.R.I.E.R. – Indian Council for Research on International Economic Relations
I.C.S.I.D. – International Centre for Settlement of Industrial Disputes
I.C.R.C. – International Committee of the Red Cross
I.C.S.S.R. – Indian Council of Scientific and Social Research
I.D.P.L. – Indian Drugs and Pharmaceuticals Limited
I.F.P.R.I. – International Food Policy Research Institute (Located in Washington)
I.F.W.J. – Indian Federation of Working Journalists
I.C.A.R. – Indian Council of Agricultural Research
I.D.A. – International Development Association
I.G.C.A.R. – Indira Gandhi Centre for Atomic Research
I.G.M.D.P. – Integrated Guided Missile Development Programme
I.G.N.C.A. – Indira Gandhi National Centre for Arts
I.I.F.A. – International Indian Film Academy
I.M.D.T. – Illegal Migrants (Determination by Tribunals) Act, 1983
I.M.F. – International Monetary Fund
I.M.O. – Instant Money Order
I.N.S. – Indian News Paper Society
INSDOC – Indian National Scientific Documentation Centre
I.N.T.U.C. – Indian National Trade Union Congress
I.N.T.A.C.H. – Indian National Trust for Art and Cultural Heritage
I.N.X.F.A.C. – Indian Naval Extra-Fast Attact Craft
I.S.I. – Inter Services Intelligence (Pakistan)
I.S.T. – Indian Standards Time
I.S.R.O. – Indian Space Research Organisation
I.S.S.P. – Indian Scientific Satellite Project
I.T.E.R. – International Thermonuclear Experimental Reactor
I.T.E.S. – Information Technology Enabled Services
I.U.C.N. – International Union for Conservation of Nature
I.U.P.E.P. – Integrated Urban Poverty Eradication Programme
J
J.V.P. – Janatha Vimukthi Peramuna
LL.I.B.O.R. – London Inter Bank Offered Rate
M
M.A.I. – Multilateral Agreement on Investment
M.C.C. – Marylebone Cricket Club
M.D.M.A. – Multi Disciplinary Monitoring Agency
M.F.A.L.A. – Marginal Farmers and Agricultural Labourers Agency
M.N.N.A. – Major Non-NATO Alley
M.R.T.P.C. – Monopolies and Restrictive Trade Practices Commission
N
N.A.D.T. – National Authority on Drugs and Therapeutics
N.A.R.I. – National AIDS Research Institute
NATO – North Atlantic Treaty Organisation
N.B.R.A. – National Biotechnology Regulatory Authority
N.C.H.R.H. – National Council for Human Resource in Health.
N.C.A. – National Cricket Academy
N.E.A. – National Environment Authority
N.E.G.P. National E-governance Plan
N.I.F. – National Innovative Foundation
N.I.S.M. – National Institute of Securities Market
N.L.L.M. – National Legal Literacy Mission
N.M.C.C. – National Manufacturing Competitiveness Council
N.M.I.T.L.I. – New Millennium Indian Technology Leadership Initiative
N.P.T. – Nuclear Non-Proliferation Treaty
N.R.C. – Nuclear Regulatory Commission
N.R.E.G.A. – National Rural Employment Guarantee Act.
N.R.H.M. – National Rural Health Mission
N.R.I. – Non-Resident Indians
N.R.S.A. – National Remote Sensing Agency
N.S.C.N. – National Social Council of Nagaland
N.U.E.P.A. – National University of Educational Planning and Administration
O
O.I.C. – Overseas Indian Citizenship
O.I.G.S. – On Indian Government Service
OIL – Oil India Limited
O.N.G.C. – Oil and Natural Gas Corporation
P
P.A.C. – Public Accounts Committee; Professional Aptitude Council
P.A.N. – Permanent Account Number
P.E.S.O. – Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO is the changed name of Department of Explosives).
P.E.T.A. – People for the Ethical Treatment of Animals
P.F.R.D.A. – Pension Fund Regulatory and Development Authority
P.H.D.C.C.I. – Progress, Harmony and Development Chambers of Commerce and Industry
P.I.L. – Public Interest Litigation
P.N.R. – Passenger Numerical Record
P.O.S.C.O. – Pohang Steel Company
P.O.T.A. – Prevention of Terrorism Act
P.T.C. – Power Trading Corporation
Q
Q.I.P. – Qualified Institutional Placement
RR.A.F. – Rapid Action Force
R.S.V.P. – Repondez sil vous Plait (Fr.) reply, if you please
R.T.R.A. – Rail Tariff Regulatory Authority
SSAIL – Steel Authority of India Limited
SAPTA – South Asian Preferential Trade Agreement
S.C.O. – Shanghai Cooperation Organisation
S.C.R.A.M.J.E.T. – Supersonic Combustion Ramjet
S.E.W.A. – Self-Employed Women’s Association
S.G.R.Y. – Sampoorna Grameen Rojgar Yojana
S.G.S.Y. – Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana
S.M.S. – Short Message Service; Subscriber Management System
SNIPES – Society for the National Institutes of Physical Education and Sports
S.W.A.P.O. – South-West African People’s Organization
TTELCO – Tata Engineering and Locomotive Company
T.E.R.C. – Trade and Economic Relations Committee
T.E.R.L.S. – Thumba Equatorial Rocket Launching Station
T.R.A. – Tea Research Association
T.R.A.I. – Telecom Regulatory Authority of India
TWAS – Third World Academy of Sciences
UU.D.C. – University Development Commission
U.N.C.L.O.S. – UN Convention on the Law of the Sea
U.N.C.T.A.D. – United Nations Conference of Trade and Development
U.G.C. – University Grants Commission
U.N.E.S.C.O. – United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation
U.N.F.C.C.C. – United Nations Framework Convention on Climate Change
U.N.I.C.E.F. – United Nations International Children’s Emergency Fund
U.N.I.F.I.L. – United Nations Interim Force in Lebanon
U.P.A. – United Progressive Alliance
VV.B.A.L. – Value Based Advanced Licencing
V.D.I.S. – Voluntary Disclosure of Income Scheme
V.S.S.C. – Vikram Sarabhai Space Centre
V.A.T. – Value Added Tax
WW.C.C.B. – Wildlife Crime Control Bureau
W.C.A.R. – World Conference Against Racism
W.E.F. – World Environment Forum
W.G.I.G. – Working Group on Internet Governance
W.F.C. – World Food Council
W.I.P.O. – World Intellectual Property Organisation
W.L.L.–M. – Mobile Wireless in Local Loop
W.S.I.S. – World Summit on Information Society
W.T.O. – World Trade Organisation
W.W.F. – World Wild Life Fund; War Wounded Foundation
YY.M.C.A. – Young Men’s Christian Association
Y.W.C.A. – Young Women’s Christian Association
ZZ.S. – Zoological Society

Competition Success Review, December 2011 Quiz

1. Here is a picture of the newly elected Prime Minister of Nepal. Can you identify?
(A) Baburam Bhattarai(B) Madhav Nepal
(C) B.K. Gacchedar
(D) Chhatra M. Gurung

2. This is a picture of the new Chief Minister of Karnataka. Can you identify?
(A) N. Kiran Reddy
(B) H.O. Kumaraswami
(C) D.V. Sadananda Gowda(D) Santosh Hegde

3. Here is the winner of the Rajiv Gandhi Khel RatnaAward for 2010-11. Can you identify?
(A) Gagan Narang(B) Samaresh Jung
(C) Ronjan Sodhi
(D) Sanjiv Rajput

4. She is the first woman to scale all 8,000m peaks without artificial oxygen. Can you identify?
(A) Oh Eun-sun
(B) Gerlinde Kaltenbrunner(C) Bachendri Pal
(D) Camilla Reyner


5. Which was the birthplace of Guru Nanak?
(A) Gurdaspur
(B) Amritsar
(C) Lahore
(D) Talwandi
6. Who was the author of “Unto This Last?”
(A) Boris Yeltsin
(B) John Ruskin(C) Alexander Pushkin
(D) Ruskin Bond

7. Mudumalai Wildlife Sanctuary is in–
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh

8. Gandhiji considered Khadi as a symbol of–
(A) lndustrialisation
(B) Economic independence
(C) Economic growth
(D) Moral purity

9. The tropical grassland is called–
(A) Pampas
(B) Llanos
(C) Savannah (D) Veld

10. Buddha means–
(A) Enlightened one
(8) Religious preacher
(C) Genius
(D) Powerful

11. Which mineral is the ore of aluminium?
(A) Bauxite
(B) Haematite
(C) Magnetite
(D) Siderite

12. The administrative capital of Malaysia is–
(A) Seremban
(B) Putrajaya
(C) Taiping
(D) Ipoh

Forthcoming Competitive Exams : 2011-12

Saturday, November 12, 2011
2011November
● Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UP TET) 2011 (November 13)
● Aryavart Gramin Bank Officer Scale-I Recruitment Exam. (November 13)
● U.P. Combined Lower Subordinate Services (Main) Exam., 2008 (November 20 Onwards)
● Recruitment Exam. in High Court of Madhya Pradesh (November 20)
● NCERT National Talent Search Exam., 2012 (Class VIII) (November 20)
● Karnataka Vikas Gramin Bank Office Assistant (Multipurpose) Group ‘B’ Exam. (November 20)
● Aryavart Gramin Bank Office Assistant Recruitment Exam. (November 20)
● IBPS Bank Clerical Cadre Common Written Exam. (November 27)
● M.P. Samvida Shala Teacher Eligibility Test, 2011 for Category-1 (November 27)

December ● RPSC Accountant and Jr. Accountant Combined Competitive Exam., 2011 (November-December)
● Bihar Elementary Teacher Eligibility Test, 2011 (December 3)
● S.S.C. Higher Secondary Level (10+2) Exam., 2011 for Recruitment of Data Entry Operator and Lower Division Clerks (December 4)
● Bihar Secondary and Higher Secondary Teacher Eligibility Test, 2011 (December 4)
● U.P. PCS (Main) Exam., 2011 (December 8 Onwards)
● Bihar Staff Selection Commission Graduate Level First Elementary Combined Competitive Exam., 2010 (December 18)
● Rashtriya Military Common Entrance Test, 2012 for Class VI (December 18)
● Rajasthan State Road Transport Corporation Assistant Divisional Manager/Assistant Depot Manager/ Traffic Inspector/Assistant Traffic Inspector Exam. (December 18)
● CSIR-UGC National Eligibility Test (NET), December, 2011 (December 18)
● Reserve Bank of India Officers Grade ‘B’ Exam. (December 18)
● S.S.C. Junior Translators/Junior Hindi Translators and Hindi Teacher Exam., 2011 (December 18)
● Delhi Judicial Service (Pre.) Exam. (December 18)
● M.P. Samvida Shala Teacher Eligibility Test, 2011 for Category-3 (December 18)
● Malwa Gramin Bank Office Assistant Recruitment Exam. (December 18)
● CRPF CT (Technical/Tradesman) Recruitment Exam. (December 20)
● UGC-NET Exam. December 2011 (December 24)

2012January
● Malwa Gramin Bank Officers Recruitment Exam. (January 8)
● Andhra Pragathi Gramin Bank Officers Recruitment Exam. (January 8)
● U.P. Combined Lower Subordinate Services (Pre.) Exam., 2009 (January 8)
● Andhra Pradesh Teacher Eligibility Test (AP TET) Jan 2012 (November 8)
● Andhra Pragathi Gramin Bank Office Assistant Exam. (January 15)
● Bihar Kshetriya Gramin Bank Office Assistant Exam. (January 15) (Online Closing Date : 30 November, 2011)
● M.P. Samvida Shala Techer Eligibility Test (Category-2) (January 22)
● U.P.S.C. Special Class Railway Apprentices Exam., 2012 (January 29) (Online Closing Date : 21 November, 2011)
● Central Teacher Eligibility Test (CTET) Jan 2012 (January 29) (Closing Date : 30 November, 2011)

February● Jawahar Navodaya Vidyalaya Entrance Exam. (Class VI) (February 12)
● Combined Defence Services Exam. (I), 2012 (February 12) (Closing Date : 28 November, 2011)

Common Written Examination (CWE) for Clerk 2011 Clerical Common Written Examination 2011

Wednesday, November 09, 2011
A Common Written Examination (CWE) will be conducted by the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) as a pre-requisite for selection of personnel for Clerical cadre posts in the Public Sector Banks mentioned below.
This system of Common Examination for recruitment of Clerks has been approved by each of the 19 participating Public Sector Banks and the Managing Committee of the Indian Banks’ Association (IBA) with the consent of the Government of India.
PARTICIPATING BANKS:
;
Allahabad Bank
Indian Overseas Bank
Andhra Bank
Oriental Bank of Commerce
Bank of Baroda
Punjab National Bank
Bank of India
Punjab & Sind Bank
Bank of Maharashtra
Syndicate Bank
Canara Bank
UCO Bank
Central Bank of India
Union Bank of India
Corporation Bank
United Bank of India
Dena Bank
Vijaya Bank
Indian Bank

ELIGIBILITY CRITERIA (as on 01.08.2011)
Prospective Candidates should ensure that they fulfill the minimum eligibility criteria specified by IBPS before applying for the Common Written Examination (CWE):
Age (As on 01.08.2011):
Minimum: 18 Years Maximum: 28 Years
The maximum age limit specified is applicable to General Category candidates.
WRITTEN EXAMINATION
Written Examination Structure:-
Sr. No.
Name of Tests (Objective)
No.of Questions
Maximum Marks
Total Time
1.
Test of Reasoning
50
50
150 Minutes
2.
Test of English Language
50
50
3.
Test of Numerical Ability
50
50
4.
Test of General Awareness with special reference to Banking Industry
50
50
5.
Test of Computer Knowledge
50
50

Total
250
250

Application Fees/ Intimation Charges- Rs. 50/- for SC/ST/PWD/EXSM candidates.- Rs.350/- for all others
EDUCATIONAL QUALIFICATIONS (as on 01.08.2011)
A pass with 60% marks in the aggregate in Matriculation/SSC (old pattern)/SSLC/10th std. Examination of 10+2+3 pattern or equivalent. For SC/ST/OBC/PWD/EXSM
candidates a pass in the aggregate in Matriculation/SSC (old pattern)/SSLC/10th std. Examination of 10+2+3 pattern or equivalent
OR
A pass with 50% marks in HSC examination of 10+2 (10+2+3 pattern) /11th Std. of (11+1+3) pattern or Intermediate/Pre-University or any equivalent examination/Diploma in Banking recognized by Central/State Government or U.T. administration. For SC/ST/OBC/PWD/EXSM candidates a pass in HSC examination of 10+2 (10+2+3 pattern) /11th Std. of (11+1+3) pattern or Intermediate/Pre-University or any equivalent examination/Diploma in Banking recognized by Central/State Government or U.T. administration
OR
Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized as such by the Central Government.
HOW TO APPLY
Candidates can apply online only from 25.08.2011 to 24.09.2011 and no other mode of application will be accepted. Pre-Requisites for Applying Online
IMPORTANT DATES:
Start date for Online Registration
25.08.2011
Payment of Application Fees/ Intimation Charges
24.08.2011 to 23.09.2011
(both dates inclusive)
Last date for Online Registration
24.09.2011
Last date for Editing Application Details
26.09.2011
Download of Call letter for Written Examination
After 11.11.2011
Written Examination
27.11.2011
For more information visit : http://ibps.in/career/CWE_Clerk_2011_Exam
 
 
 

Recent Posts

New User Register Here

 
Copyright © 2010-2011 Find Out What You Want
Bloggerized by Mangesh Shinde